fbpx

Senebetennelse eller tendinose

Du tenker sikkert på senebetennelse (tendinitt) når du har smerte og en brennende følelse i et området på kroppen, nedsatt styrke og fleksibilitet og smerter forårsaket av dagligdagse aktiviteter. Det som ofte viser seg er at tendinose langt oftere er ansvarlig for disse symptomene enn tendinitt. Det er viktig for helsepersonell å skille mellom disse lidelsene for å kunne gi eller anbefale den mest hensiktsmessige behandlingen.

Tendinitt er betennelse i senen og resultatene fra mikroskopiske avrivninger som skjer når muskel-sene enhet er akutt belastet med en belastning som er for tung og/eller for brå. Senebetennelse er fortsatt en svært vanlig diagnose, selv om forskning i økende grad dokumenterer at det som en tror er tendinitt vanligvis er tendinose.

Tendinose er en degenerasjon av senekollagenet som svar på kronisk overbruk; når overbruk fortsetter uten å gi senen tid til hvile og heling, slik som ved belastningsskader, blir tendinose resultatet. Selv små bevegelser, for eksempel klikke på en mus, kan forårsake tendinose, når det gjøres gjentatte ganger.

Forvirringen om forskjellen på senebetennelse og tendinose er utbredt. Mange skader som vanligvis antas å være senebetennelse er faktisk tendinose. For eksempel er tennisalbue vanligvis beskrevet som senebetennelse av underarmsmuskler (extensor carpi radialis brevis); men "tegn på enten akutt eller kronisk betennelse er ikke funnet i noen kirurgiske patologiske prøver hos pasienter med klinisk diagnostisert lateral tennisalbue syndrom", noe som beviser at tennis albue ikke er en senebetennelse. Histologi av tennisalbue viser at det faktisk er tendinose.