fbpx

Hemmeligheten om kroniske skjelettsmerter

Hemmeligheten om behandling av kroniske smerter og problemer er å identifisere kilden til smerten, og deretter bruke riktig behandling for å eliminere smerte. Dessverre er denne prosessen sjelden oppnådd.

I de fleste tilfeller av kronisk smerte er den virkelige skyldige «Selvklebende arrvevdannelse».

 
Kroppen reagerer på bløtvevsskader ved å produsere arrvev der muskler, sener, fascie eller leddbånd er skadet. Det er normalt. Det er når selvklebende arrvev formes at smerter oppstår. Når selvklebende arrvev formes, vil alle bevegelser som trekker, strekker eller komprimerer den skadde og betente delen av vevet forårsaker smerte.

Selvklebende arrvevdannelse

Arrvev formes hovedsakelig i muskler, sener, leddbånd, fascie, leddkapsler og menisker. Årsaken til de fleste kroniske smerter i de myke vevene er dårlig helbredelse og gjentatt avrivninger av vev som former arrvev. Det er normalt for arrvev å bli dannet når mykt vev blir skadet. En liten bit arrvev som ligger på de riktige stedene og som holder avrevede fibre sammen er bra. Men når denne prosessen er tilfeldig og vev helbredes ved å danne et virvar av matriser av sammenvoksinger, med konstant redannelse av nytt vev, vil selvklebende arrvev og smerte vanligvis følge.
 
For å unngå dannelse av selvklebendearrvev etter en skade, må helbredelse foregå ved hjelp av et bredt spekter av bevegelse.

Når vi bruker en skadet del av kroppen og opplever smerte, er det ofte et tegn på at vi river av misformet arrvev og utvikler mer arrvev. Bevegelser som stresser et skadet områder er årsaken til gjentatte vevsavrivinger og dannelse av nytt arrvev som stimulerer dannelsen av ytterligere selvklebende arrvev. Å bryte denne onde sirkelen er hemmeligheten til effektiv terapeutisk behandling.


«The X-ray mystique»

Som du vet, de fleste tror at alt som er galt med dem vil vises på røntgenbilder eller andre former for radiologiske tester. I virkeligheten vil de vanligste skader ikke kunne finnes med radiografi, selv stressrelaterte brudd synes vanligvis ikke.
 
MR viser bilder av mange strukturer, men resultatet er ofte begrenset av de som tolker bildene. Nedenfor fins en liste over de vanligste tilstandene som kan ses vha. radiologi:

  • Brudd
  • Neoplastisk erosjon (kreft)
  • Naturlig og reversert kurve i ryggrad
  • Plasseringen av virvler i ryggrad (jevn, ujevn, forskjøven osv.)
  • Benformasjoner
  • Disk degenerering – fargestoffer er nødvendig for å vise diskvev (myelogram)

 

Referanser:

1. Ben E. Benjamin Ph.D., Listen to Your Pain, Penguin Book 2007.

2. J. H. Cyriax MD MRCP, P. J. Cyriax MCSP, Cyriax's Illustrated Manual of Orthopaedic Medicine, Butterworth Heinemann 1982, 1993.

3. James Cyriax, Margaret Coldham, Textbook of Ortopaedic Medicine Vol 2, Baillière Tindall 1982.